Thursday, November 6, 2008

Hardware Spyware!





"HATI2 KALAU MEMAKAI PC DI TEMPAT UMUM (SEPERTI INTERNET CAFE, DLL...)
CEK BELAKANG PC DAN LIHAT APAKAH ALAT INI ADA DI B
ELAKANG PC, BILA ADA, JGN PAKAI PC ITU!!!!

Alat ini dicucuk di hujung cable keyboard yg terhubung ke PC, ini digunakan untuk menyimpan semua data yg telah diketik oleh keyboard itu...
Kebanyakan ini dipakai di Internet kafe, pameran, hotel Dan lapangan terbang. Maka berhati2lah terutama anda yg menggunakan Internet di tempat seperti itu untuk mengakses account bank online atau site penting lainnya.
Setelah anda masuk ke account bank, Dan setelah selesai, meninggalkan PC, itu akan dgn mudahnya untuk membuka account itu kembali dgn apa yg sebelumnya anda ketik, yg telah tersimpan di dlm Black Device.
Jadi, sebaiknya anda periksa dahulu PC jika Ada sesuatu yg mencurigakan di belakangnya sebelum menggunakan Internet di tempat umum untuk mengakses site penting

Semoga informasi ini berguna untuk anda semua.. Dan mencegah terjadinya hal2 yg tdk diinginkan."

Sumber: Email dari kawan...

5 comments:

.:sanDORA:. said...

owh! aku pun dapat email ni.. tp aku abaikan jer.. alahaii!! cam tu rupanyer.. TQ 4 the info..

E said...

emmm...itulah keylogger hardware.tujuan sebenar ianya direka adalah bagi monitoring mission critical pc's atau data2 sulit.namun ia boleh dimanipulate untuk tujuan berniat jahat.namun berhati2lah ni linknya http://www.keyghost.com/ ni salah satunya

sufian said...

tq 4 the link.. kalau tengok pun mungkin tak perasan sbb macam converter ps/2 jer..

chuckiesd said...

thanks sufian..nice info...aku pun ader penah review pasal keylogger ni skali..tgk artikel nie...http://www.bukisa.com/articles/698_beware-of-keylogger

sufian said...

thanks chuckiesd... dah macam2 jenis ada sekarang.. kita yg dah tau ni kenalah berhati2...

Post a Comment