Thursday, January 1, 2009

Text Icon Berwarna Biru

Pernahkah anda membuka My Computer dan kemudian anda dapati text pada icon adalah berwarna biru, asalnya adalah berwarna hitam. Saya sering ditanya oleh rakan-rakan di pejabat meminta saya buang virus yang menyebabkan keadaan itu.



Sebenarnya itu bukanlah kesan dari virus, ia hanyalah petunjuk yang dibuat oleh Windows yang menunjukkan "compressed NTFS file" yang dilakukan oleh Windows. Sekiranya berwarna hijau pula, ia menandakan "ecvrypted NTFS file" pula. Tidak perlu risau ok..

Anda boleh mengatasinya dengan mengikuti langkah-langkah di bawah:

1. Buka MyComputer>Menu "Tools">Folder Options...>"View" tab>

2. Drag scroll bar ke bawah sekali dan untick pada "Show encrypted or compressed NTFS files in color"

3. Klik OK. Siap...




11 comments:

.:sanDORA:. said...

aper tu ? tulisan biru ?

Lieza said...

tak penah plak terjadi kat pc opis aku.
tapi aku dah tgk dah kat folder option...

sufian said...

dora, lieza - sori la gambar tu kurang jelas..maksudnya kalu buka MyComputer tu..ada text pada icon tu yang berwarna biru, sedangkan kebiasaannya warna hitam..tak perlu risau k..

senapang said...

oooo tu maksud nya...mmg aku slalu nampak bile aku view kan hidden file system...

tapi aku tak tau pon ape maksud biru2 tu suma...

now i know lah..ahaks

thanks for tha info...kne godeh2 lg nih blog nih..byk info2 menari..

but now, nak gi klas dulu..good luck to myself..ahaks

.:sanDORA:. said...

ooOo.. yang kaler biru2 slow tu yer.. cam hidden file.. he33! sory bro! aku mmg slow pick-up sket.. ngeh33!!

dendang said...

tau tak cmne nk decrypt files yg tak tau mcmne leh encrypted

TyCo86 said...

OOOooo mcm 2 ka bro..

sufian said...

senapang, dora, tyco86 - selalunya orang tak kisah, tapi ada sesetengah user risau ingatkan itu kesan virus

dendang - biasanya aku guna 7zip, memang macam2 boleh decrypt, tapi tu docs file aje la..
kalau decrypt file password macam2 hacker guna - cth Jack The Ripper dan lain2...
tapi yg aku tau, software tu berbeza ikut format encryption yang diguna...

pernah jumpa software ni - http://www.planet-source-code.com/vb/scripts/ShowCode.asp?txtCodeId=1274&lngWId=7 , tapi aku tak try pun, mesti makan masa yg lama sebab nak test setiap satu format encryption..

sufian said...

maksudnya kena tau format encryption dulu baru senang cari tools...
kalu dah tau format, cth RSA atau arj,
kemudian cari je tools utk encrypt RSA encryption atau tools utk buka .arj file..
cuma hati2 le sebab kekadang shareware ni banyak virus..

asbesstos said...

larrr....kenapalah aku tak usha blog ni dari awal2 lagi...baru 3 hari lepas ada prob dari laptop member macam ni...dah tak tau nak wat ape..suruh dia format je...kebetulan laptop dia pun dah lambat semacam and selalu hang bila masuk OS.. neway tq bro...

sufian said...

hehe..dulu aku pun camtu gak..tak tahan rungutan pengguna, format, tapi tak settle gak

Post a Comment